Fotobeheer

Ik heb al een tijdje geen scrapbookpagina meer gemaakt en ik was deze week door mijn oude foto’s aan het snuisteren naar foto’s om af te drukken en te scrappen. Het goede moment om het eens te hebben over fotobeheer.

Ik heb altijd gewerkt met gewone mapjes in Verkenner om de foto’s te sorteren. Ik maak een mapje per jaar, en daarin mapjes per activiteit. Bijvoorbeeld:

  • 2013
    • 20130210 – Oma 80 jaar
    • 20130813 – Uitstap naar zee

Ik begin elke map met de datum in omgekeerde volgorde, omdat deze manier van schrijven ervoor zorgt dat ze automatisch juist gesorteerd worden. Dus: 10 februari 2013 wordt 20130210.

De foto’s die ik met mijn smartphone maak, worden automatisch met Dropbox gesynchroniseerd. Die kopieer ik regelmatig naar een extra mapje “GSM”.

Daarnaast heb ik een tijdje geprobeerd om met Picasa te werken om meer met mijn foto’s te doen (bijvoorbeeld taggen, of op persoon zoeken). Maar dat taggen is niet zo handig met Picasa – ik moet telkens wisselen tussen de muis en het toetsenbord om naar de volgende foto te gaan en dan weer tags te kunnen ingeven. En de gezichten-herken-functie is eigenlijk een beetje creepy. Leuk dat Picasa jou herkent, en je familie en je vrienden. Maar die man die toevallig voorbij loopt, of dat standbeeld waarin Picasa een gezicht herkent… Al die vreemde gezichten ertussen vind ik maar niets.

Als jullie tips hebben voor goede fotosoftware, laat maar horen!

Geplaatst in Digitaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*